Camera werkt niet in Windows (2024)

Als uw camera niet werkt in Windows11, ontbreken er mogelijk stuurprogramma's na een recente update. Het is ook mogelijk dat uw antivirusprogramma de camera blokkeert, dat uw privacyinstellingen de toegang tot de camera niet toestaan voor sommige apps of dat er een probleem is met de app die u wilt gebruiken.

Voordat je begint

Begin met het uitvoeren van de geautomatiseerde probleemoplosser voor camera's in de app Hulp vragen. In Hulp vragen worden automatisch diagnostische gegevens verwerkt en de juiste stappen uitgevoerd om de meeste problemen met de camera op te lossen.

Hulp vragen openen

Als de problemen met uw camera niet kunnen worden opgelost met de app Hulp vragen, moet u eerst de volgende stappen ondernemen voordat u de mogelijke oplossingen in de lijst probeert:

 • Naar updates zoeken. Selecteer Start >Instellingen > Windows Update> Controleren op updates.

  • Als er geen updates zijn voor uw camera, selecteert u Geavanceerde opties > Optionele updates en zoekt u stuurprogramma-updates voor uw camera. Geef toestemming voor het installeren van de beschikbare updates en start uw apparaat vervolgens opnieuw op zodra de installatie voltooid is.

 • Start uw pc opnieuw op. Als u uw apparaat nog niet opnieuw hebt opgestart sinds de camera niet meer werkt, moet u dit doen. SelecteerStart > Aan/uit > opnieuw opstarten . Het activeren van uw apparaat vanuit de slaapstand is niet hetzelfde als opnieuw opstarten.

 • Test uw camera met de Camera-app. SelecteerStart en kies vervolgens Camera in uw apps. Als u wordt gevraagd om toegang tot de camera toe te staan, selecteert u Ja. Als de camera in de Camera-app werkt, heeft het probleem mogelijk te maken met de app die u probeert te gebruiken.

  Camera openen

Als de camera het nog steeds niet doet, probeert u het volgende. Probeer de mogelijke oplossingen in de weergegeven volgorde voor debeste resultaten.

Een camera-schakelaar of -knop op uw apparaat zoeken

Sommige laptops en draagbaar apparaten hebben een fysieke schakelaar of knop waarmee u de camera in- of uitschakelt. Wanneer de camera is uitgeschakeld, wordt mogelijk niet herkend dat er een camera is geïnstalleerd op uw apparaat of wordt een afbeelding van een camera met een schuine streep erdoor weergegeven. Als uw laptop een schakelaar of knop heeft, moet u controleren of deze op Aan is ingesteld voordat u de camera gebruikt.

Deze schakelaars of knoppen zijn mogelijk niet gemakkelijk te vinden, dus controleer alle mogelijke plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld het volgende zijn:

 • Een knop op het toetsenbord die is geactiveerd met de Fn-toets

 • Een speciale cameraknop op hettoetsenbord
  Camera werkt niet in Windows (1)

 • Een schuifschakelaar aan de zijkant van een laptop
  Camera werkt niet in Windows (2)

 • Een kleine schuifregelaar voor een sluiter, ingebouwd in de camera
  Camera werkt niet in Windows (3)

Instellingen controleren

Apps machtigen

Als u onlangs Windows 11 hebt bijgewerkt, moet u apps mogelijk toestemming geven om de camera te gebruiken. In nieuwere versies van Windows 11 hebben sommige apps geen standaardtoegang tot de camera.

U kunt uw apps als volgt toegang geven tot de camera:

 1. Selecteer Start >Instellingen > Privacy en beveiliging > Camera .

  Toegang tot de camera op dit apparaat toestaan

 2. Controleer of Cameratoegang is ingeschakeld.

  Opmerking:Als cameratoegang voor het apparaat is uitgeschakeld en grijs wordt weergegeven, hebt u een beheerder op het apparaat nodig om cameratoegang voor u in te schakelen.

 3. Zorg ervoor dat Apps toegang geven tot uw camera is ingeschakeld.

 4. Kies welke apps toegang moeten hebben. Alleen apps die zijn geïnstalleerd vanuit de Microsoft Store, worden weergegeven in deze lijst.

Als u problemen ondervindt met een app die u niet hebt geïnstalleerdvanuit de Microsoft Store, controleert u ofBureaublad-apps toegang verlenen tot uw camera is ingeschakeld. U kunt cameratoegang voor afzonderlijke desktop-apps niet uitschakelen. Internetbrowsers, zoals Microsoft Edge, en veel apps voor videovergaderingen, zoals Microsoft Teams, zijn bureaublad-apps waarvoor deze instelling moet worden ingeschakeld.

De antivirussoftware controleren

Zoek in de instellingen van uw antivirussoftware naar instellingen die de toegang tot uw camera of de toestemming om uw camera te gebruiken blokkeren.Als u hulp nodig hebt, gaat u naar de website van de fabrikant van uw antivirussoftware.

Hardware controleren

Een andere USB-poort proberen en scannen op wijzigingen in de hardware

Als u een externe camera gebruikt, kunt u deze eerst proberen met een andere USB-poort op uw apparaat.Als dat niet werkt of als uw camera is ingebouwd op uw apparaat, kunt u het volgende proberen:

 1. Selecteer Start , typapparaatbeheeren selecteer deze vervolgens in de zoekresultaten.

 2. Zoek uw camera onder Camera's, Beeldapparaten of Besturing voor geluid, video en games.

 3. Als u uw camera niet kunt vinden, selecteert u het menu Actie en vervolgens Scannen op hardwarewijzigingen.

 4. Wacht totdat de scan is uitgevoerd en installeer bijgewerkte stuurprogramma's, start uw apparaat opnieuw op en open de Camera-app opnieuw om deze te testen.

 5. Als u het probleem met deze stappen niet kunt oplossen, gaat u verder met de volgende stappen.

Vorig stuurprogramma van de camera herstellen

Als uw camera niet meer werkt na een update, probeert u het volgende:

 1. Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op uw camera (of houd deze ingedrukt) en selecteer vervolgens Eigenschappen.

 2. Selecteer het tabblad Stuurprogramma, selecteer Vorig stuurprogramma en kies vervolgens Ja. (Bij sommige stuurprogramma’s is deze optie niet beschikbaar.Als voor het stuurprogramma de optie Vorig stuurprogramma niet beschikbaar is, gaat u verder met de volgende oplossing.)

 3. Nadat het stuurprogramma is teruggezet, start u het apparaat opnieuw op en probeert u de camera-app opnieuw te openen.

 4. Als terugdraaien niet werkt of niet beschikbaar is, gaat u verder met de volgende stappen.

Het stuurprogramma van uw camera verwijderen en zoeken naar gewijzigde apparaten

 1. Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op uw camera (of houd deze ingedrukt) en selecteer vervolgens Eigenschappen.

 2. Selecteer het tabblad Stuurprogramma en selecteer vervolgens Apparaat verwijderen. Schakel het selectievakje voor Probeer het stuurprogrammavoor dit apparaat te verwijderen uit en selecteer vervolgens OK.

 3. Selecteer in Apparaatbeheer in het menu Actie de optie Zoeken naar gewijzigde apparaten.

 4. Wacht tot het zoeken en opnieuw installeren van de bijgewerkte stuurprogramma's is voltooid, start de pc vervolgens opnieuw op en probeer de Camera-app nogmaals te openen.

Opmerking:Als de camera nog steeds niet wekt, zoekt u naar hulp op de website van de fabrikant.

Overschakelen naar UVC-stuurprogramma

De meeste beschikbare USB-webcams zijn camera's die compatibel zijn met UVC (standaard USB-videoklasse). Ze werken met het UVC-stuurprogramma dat is opgenomen in Windows (het in-box UVC-stuurprogramma). Als uw webcam niet goed werkt, kunt u het probleem mogelijk oplossen door te wisselen naar het in-box UVC-stuurprogramma. Volg de onderstaande stappen om stuurprogramma's te wijzigen (beheerdersrechten zijn vereist).

Opmerking:Het in-box UVC-stuurprogramma ondersteunt mogelijk niet alle functies van uw camera. Zo werkt Windows Hello gezichtsherkenning mogelijk niet meer als dit werd ondersteund door het stuurprogramma van de camerafabrikant met behulp van aangepaste USB-extensies die niet worden ondersteund door het in-box stuurprogramma.

 1. Selecteer Start , typapparaatbeheeren selecteer deze vervolgens in de zoekresultaten.

 2. Zoek de webcam met het probleem in de lijst met apparaten die worden weergegeven in de Apparaatbeheer. Deze moet worden weergegeven onder Camera's of Imaging-apparaten.

 3. Klik met de rechtermuisknop op het webcamapparaaten selecteer Stuurprogramma bijwerken.

 4. Selecteer Op mijn computer zoeken naar stuurprogramma's.

 5. SelecteerIk wil kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma's op mijn computer.

 6. SelecteerUSB-videoapparaat en selecteer vervolgens Volgende om de stuurprogramma-update te voltooien.

 7. SelecteerSluiten om de instellingen te bevestigen en ga terug naar Apparaatbeheer. De webcam wordt nu weergegeven onder de categorie Camera's in de lijst Apparaatbeheer.

Meer hulp nodig?

Als u meer wilt weten over de basisbeginselen van het gebruik van de camera, raadpleegt uDe camera-app gebruiken.

Antwoorden op de forums zoeken

Als de vorige oplossingen niet werken, kunt u zoeken naar vergelijkbare problemen in het Microsoft Community-forumen zoeken naar Camera. Als u daar geen oplossing vindt, deel dan wel uw ervaringen en kom later terug om te zien of er reacties zijn.

Feedback indienen

Als u de stappen in dit artikel hebt geprobeerd en geen oplossing hebt gevonden die werkt, gebruikt u Windows Feedback-hub om een probleem te melden. Dit helpt Microsoft om de oorzaak van dit probleem te vinden en uw ervaring te verbeteren.

Geef ons informatie over waar u mee bezig was of specifieke stappen die u uitvoerde toen het probleem zich voordeed. GebruikMijn probleem opnieuw creërenwanneer u uw feedback bij de Feedback-hub indient.

De Feedback-hub openen

Verwante onderwerpen

Wanneer uw camera niet werkt in Windows 10, is het mogelijk dat er stuurprogramma's ontbreken na een recente update. Het is ook mogelijk dat uw antivirusprogramma de camera blokkeert, dat uw privacyinstellingen de toegang tot de camera niet toestaan voor sommige apps of dat er een probleem is met de app die u wilt gebruiken.

Voordat je begint

Begin met het uitvoeren van de geautomatiseerde probleemoplosser voor camera's in de app Hulp vragen. In Hulp vragen worden automatisch diagnostische gegevens verwerkt en de juiste stappen uitgevoerd om de meeste problemen met de camera op te lossen.

Hulp vragen openen

Als de problemen met uw camera niet kunnen worden opgelost met de app Hulp vragen, moet u eerst de volgende stappen ondernemen voordat u de mogelijke oplossingen in de lijst probeert:

 • Naar updates zoeken. Selecteer Start, selecteer vervolgens Instellingen > Update en beveiliging > Windows Update > Controleren op updates. Als u de optie Optionele updates weergeven ziet, selecteert u deze om te zien of er updates beschikbaar zijn voor uw camera. Geef toestemming voor het installeren van de beschikbare updates en start uw apparaat vervolgens opnieuw op zodra de installatie voltooid is.

 • Start uw pc opnieuw op. Als u uw apparaat nog niet opnieuw hebt opgestart sinds de camera niet meer werkt, moet u dit doen. SelecteerStart en selecteer vervolgensAan/uit>Opnieuw opstarten. Het activeren van uw apparaat vanuit de slaapstand is niet hetzelfde als opnieuw opstarten.

 • Test uw camera met de Camera-app. SelecteerStart en kies vervolgens Camera in de lijst met apps. Als u wordt gevraagd om toegang tot de camera toe te staan, selecteert u Ja. Als de camera in de Camera-app werkt, heeft het probleem mogelijk te maken met de app die u probeert te gebruiken.

  Camera openen

Als de camera het nog steeds niet doet, probeert u het volgende. Voor het beste resultaat kunt u de voorgestelde oplossingen het beste in deze volgorde proberen.

Een camera-schakelaar of -knop op uw apparaat zoeken

Sommige laptops en draagbaar apparaten hebben een fysieke schakelaar of knop waarmee u de camera in- of uitschakelt. Wanneer deze optie is uitgeschakeld, herkent uw apparaat niet dat er een camera is geïnstalleerd of het kan uw camera een afbeelding van een camera met een slash er doorheen laten weergeven. Als uw computer een schakelaar of knop heeft, dient u ervoor te zorgen dat deze is ingeschakeld voordat u uw camera gaat gebruiken.

Deze schakelaars of knoppen zijn mogelijk niet gemakkelijk te vinden, dus controleer alle mogelijke plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld het volgende zijn:

 • Een schuifschakelaar aan de zijkant van een laptop
  Camera werkt niet in Windows (4)

 • Een knop op een toetsenbord met een camerapictogram
  Camera werkt niet in Windows (5)

 • Een kleine schuifregelaar voor een sluiter, ingebouwd in de camera
  Camera werkt niet in Windows (6)

Instellingen controleren

Apps machtigen

Als u Windows 10 onlangs hebt bijgewerkt, moet u mogelijk apps toestemming geven voor het gebruik van de camera. In nieuwere versies van Windows 10 hebben sommige apps niet standaard toegang tot de camera.

Als u uw apparaat toegang wilt geven tot de camera, selecteert u Start en selecteert uvervolgensInstellingen > Privacy > Camera . Selecteer indien Cameratoegang voor dit apparaatis uitgeschakeld bijToegang tot de camera toestaan op dit apparaat, Wijzigen en schakel Cameratoegang voor dit apparaat in.

Toegang tot de camera toestaan op dit apparaat

Opmerking:Als de cameratoegang van het apparaat is uitgeschakeld en u Wijzigen niet kunt selecteren, hebt u de beheerder van het apparaat nodig om cameratoegang voor u in te schakelen.

Controleer voordat een app toegang tot uw camera krijgt of cameratoegang is ingeschakeld voor apps in uw gebruikersaccount. Zorg ervoor datBureaublad-apps toegang geven tot uw camera is ingeschakeld.

Nadat u toegang tot de camera hebt toegestaan, gaat u naar Kies welke Microsoft Store-apps toegang hebben tot uw camera en schakelt u toegang tot de camera voor de gewenste apps in. Alleen apps die zijn geïnstalleerd vanuit de Microsoft Store worden weergegeven in deze lijst.

Als u de app vanaf het internet, een schijf of een USB-station hebt geïnstalleerd, of uw IT-beheerder de app voor u heeft geïnstalleerd, is het mogelijk geen Microsoft Store-app. Dit controleert u door naar Bureaublad-apps toegang geven tot uw camera te gaan en te kijken of deze optie is ingeschakeld. Internetbrowsers (zoals Microsoft Edge) en veel apps voor videovergaderingen (zoals Microsoft Teams) zijn bureaublad-apps waarvoor deze instelling moet worden ingeschakeld.

De antivirussoftware controleren

Zoek in de instellingen van uw antivirussoftware naar instellingen die de toegang tot uw camera of de toestemming om uw camera te gebruiken blokkeren.Als u hulp nodig hebt, gaat u naar de website van de fabrikant van uw antivirussoftware.

Hardware controleren

Een andere USB-poort proberen en scannen op wijzigingen in de hardware

Als u een externe camera gebruikt, kunt u deze eerst proberen met een andere USB-poort op uw apparaat.Als dat niet werkt of als uw camera is ingebouwd op uw apparaat, kunt u het volgende proberen:

 1. Typ in het zoekvak op de taakbalk Apparaatbeheer en selecteer dit vervolgens in de resultaten.

 2. Zoek uw camera onder Camera's, Beeldapparaten of Besturing voor geluid, video en games.

 3. Als u uw camera niet kunt vinden, selecteert u het menu Actie en vervolgens Scannen op hardwarewijzigingen.

 4. Wacht tot het zoeken en opnieuw installeren van de bijgewerkte stuurprogramma's is voltooid, start uw apparaat vervolgens opnieuw op en probeer de Camera-app nogmaals te openen.

 5. Als u het probleem met deze stappen niet kunt oplossen, gaat u verder met de volgende stappen.

Controleren of er een incompatibel camerastuurprogramma is

Sommige oudere camera's die zijn ontworpen voor oudere apparaten zijn niet compatibel met Windows 10. U kunt als volgt controleren of uw camera compatibel is:

 1. Zoek in Apparaatbeheernaar uw camera onderCamera's, Beeldapparaten of Besturing voor geluid, video en games.

 2. Klik met de rechtermuisknop op de naam van uw camera (of houd het ingedrukt) en selecteer vervolgens Eigenschappen.

 3. Selecteer het tabblad Stuurprogramma, selecteer de knop Details van het stuurprogramma en zoek naar een bestandsnaam die stream.sys bevat. Als u die vindt, is uw camera ontworpen vóór Windows 7 en moet u deze vervangen door een nieuwere camera.

 4. Als u geen bestandsnaam vindt die stream.sys bevat, gaat u verder naar de volgende stappen.

Vorig stuurprogramma van de camera herstellen

Als uw camera niet meer werkt na een update, probeert u het volgende:

 1. Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op uw camera (of houd deze ingedrukt) en selecteer vervolgens Eigenschappen.

 2. Selecteer het tabblad Stuurprogramma, selecteer Vorig stuurprogramma en kies vervolgens Ja. (Bij sommige stuurprogramma’s is deze optie niet beschikbaar.Als voor het stuurprogramma de optie Vorig stuurprogramma niet beschikbaar is, gaat u verder met de volgende oplossing.)

 3. Nadat het stuurprogramma is teruggezet, start u het apparaat opnieuw op en probeert u de camera-app opnieuw te openen.

 4. Als terugdraaien niet werkt of niet beschikbaar is, gaat u verder met de volgende stappen.

Het stuurprogramma van uw camera verwijderen en zoeken naar gewijzigde apparaten

 1. Klik in Apparaatbeheer met de rechtermuisknop op uw camera (of houd deze ingedrukt) en selecteer vervolgens Eigenschappen.

 2. Selecteer het tabblad Stuurprogramma en selecteer vervolgens Apparaat verwijderen. Selecteer het selectievakje Het stuurprogramma voor dit apparaatverwijderen en selecteer vervolgens OK.

 3. Selecteer in Apparaatbeheer in het menu Actie de optie Zoeken naar gewijzigde apparaten.

 4. Wacht tot het zoeken en opnieuw installeren van de bijgewerkte stuurprogramma's is voltooid, start de pc vervolgens opnieuw op en probeer de Camera-app nogmaals te openen.

Opmerking:Als de camera nog steeds niet wekt, zoekt u naar hulp op de website van de fabrikant.

Overschakelen naar UVC-stuurprogramma

De meeste beschikbare USB-webcams zijn camera's die compatibel zijn met UVC (standaard USB-videoklasse). Ze werken met het UVC-stuurprogramma dat is opgenomen in Windows (het in-box UVC-stuurprogramma). Als uw webcam niet goed werkt, kunt u het probleem mogelijk oplossen door te wisselen naar het in-box UVC-stuurprogramma. Volg de onderstaande stappen om stuurprogramma's te wijzigen (beheerdersrechten zijn vereist).

Opmerking:Het in-box UVC-stuurprogramma ondersteunt mogelijk niet alle functies van uw camera. Zo werkt Windows Hello gezichtsherkenning mogelijk niet meer als dit werd ondersteund door het stuurprogramma van de camerafabrikant met behulp van aangepaste USB-extensies die niet worden ondersteund door het in-box stuurprogramma.

 1. Typ in het zoekvak op de taakbalk Apparaatbeheer en selecteer dit vervolgens in de resultaten.

 2. Zoek de webcam met het probleem in de lijst met apparaten die worden weergegeven in de Apparaatbeheer. Het zou moeten verschijnen onder Camera's of Beeldapparaten.

 3. Klik met de rechtermuisknop op het webcamapparaat en selecteer Stuurprogramma bijwerken.

 4. Selecteer Op mijn computer zoeken naar stuurprogramma's.

 5. SelecteerIk wil kiezen uit een lijst met beschikbare stuurprogramma's op mijn computer.

 6. SelecteerUSB-videoapparaat en selecteer vervolgens Volgende om de stuurprogramma-update te voltooien.

 7. SelecteerSluiten om de instellingen te bevestigen en ga terug naar Apparaatbeheer. De webcam wordt nu weergegeven onder de categorie Camera's in de lijst Apparaatbeheer.

Meer hulp nodig?

Als u meer wilt weten over de basisbeginselen van het gebruik van de camera, raadpleegt uDe camera-app gebruiken.

Antwoorden op de forums zoeken

Als de vorige oplossingen niet werken, kunt u zoeken naar vergelijkbare problemen in het Microsoft Community-forumen zoeken naar Camera. Als u daar geen oplossing vindt, deel dan wel uw ervaringen en kom later terug om te zien of er reacties zijn.

Feedback indienen

Als u alle stappen in dit artikel hebt geprobeerd en nog steeds geen oplossing voor uw probleem hebt gevonden, gebruikt u Windows Feedback-hub om een fout te melden. Dit helpt Microsoft de onderliggende oorzaak van dit probleem te vinden.

Geef ons informatie over waar u mee bezig was of specifieke stappen die u uitvoerde toen het probleem zich voordeed. GebruikMijn probleem opnieuw creërenwanneer u uw feedback bij de Feedback-hub indient.

De Feedback-hub openen

ZieFeedback naar Microsoft verzenden met de app Feedback-hub voor hulp bij het indienen van feedback met Feedback-hub.

Verwante onderwerpen

 • Een probleem met een ontbrekend camera-album oplossen in Windows10

 • Foto's en video's van de telefoon importeren naar de pc

Camera werkt niet in Windows (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lilliana Bartoletti

Last Updated:

Views: 5710

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lilliana Bartoletti

Birthday: 1999-11-18

Address: 58866 Tricia Spurs, North Melvinberg, HI 91346-3774

Phone: +50616620367928

Job: Real-Estate Liaison

Hobby: Graffiti, Astronomy, Handball, Magic, Origami, Fashion, Foreign language learning

Introduction: My name is Lilliana Bartoletti, I am a adventurous, pleasant, shiny, beautiful, handsome, zealous, tasty person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.